Wine dining: Újhullámos bor-étel párosítások húsvétra

/ 2023. 03. 30.

Meguntad a hagyományos húsvéti menüt? Frissebb, izgalmasabb tavaszias fogásokat képzeltél el az ünnepi asztalra? Semmi probléma! Hiszen úgyis itt az ideje, hogy „megszellőztesd” végre az üdén illatozó, szinte roppanós reduktív borokat. Kalandozzunk a zöldellő ízek világában!

A lényeg, hogy működjön

Ma már mind menüválasztás, mind bor-étel párosítás tekintetében hódít a „freestyle” - nemcsak a trendeket diktáló éttermekben, de a családi asztaloknál is. Mit is jelent ez? Szabadságot, bátorságot és kreativitást. Húsvétkor sem kell ragaszkodni a sonka-tojás-torma „szentháromsághoz”, persze ha szeretnénk visszacsatolni a hagyományokra, ötletesen belecsempészhetjük őket a fogásokba. És hogy mit mivel kísérjünk? A jó hír, hogy már e tekintetben is lazultak a szabályok, és nincs határ, amit át ne léphetnénk, ha a választott étel és tétel működik együtt. A hangsúly az egyensúlyon van, az ízek összhangján, vagyis elég arra figyelnünk, hogy könnyűt könnyűvel, savanyút savassal, fűszereset fűszeressel tálaljunk, a desszert pedig ne legyen sokkal édesebb a bornál. Ezek után már azzal sem árulunk el nagy titkot, hogy az aperitifnek sem kell feltétlenül röviditalnak lennie: miért is ne nyithatnánk egy kellemes gyöngyözőborra? A Hilltop Gyöngy gyümölcsösen pezsdítő élményével megadhatjuk az alaphangot az étkezéshez.

A medvehagyma „árnyékában”

A tavasz egyik első hírvivője a visszafogott, mégis összetéveszthetetlen, kissé fokhagymás ízvilággal hódító medvehagyma, ami ráadásul nagyon egészséges. Készíthetünk belőle egy izgalmas pestót, belesüthetjük a vendégváró pogácsába, de ellenállhatatlan (és gyors!) tésztaételt is varázsolhatunk vele - chilivel, tejszínnel, vagy akár egy kis füstölt sonkával kiegészítve. Egy színes és ízes tagliatelle például tökéletes választás. Bátran megkoronázhatjuk egy pohár Hilltop Neszmély Sauvignon Blanc-nal, amiből szinte kikiabál a frissen vágott fű illata és a pattanó rügyek életereje. Szintén szezonnyitó zöldség a retek, amit nemcsak a főtt tojás mellé ropogtathatunk, de feldobja a köretként tálalt salátát, a majonézes krumplit, a savanyúságnak szánt uborkasalátát vagy éppen a tzatzikit is. Ez még nem minden: a sütőben töltött idő hatására egészen új oldaláról mutatkozik be. Az enyhe csípősség lágy, krémes, finoman édeskés zamatba fordul át, ami, ha már hús-vét, karakteres kísérője lehet bármilyen húsételnek. Mi mást is ajánlhatnánk mellé, mint egy lágy, magával ragadó Hilltop Neszmély Chardonnayt? Mivel pedig nem szeretnénk senkit sem „megríkatni”, a tormát a végére hagytuk, ráadásul finomított formában „kínáljuk”. Hiszen nem muszáj nagy kanállal enni, valami mellé kíséretként. Megbolondíthatjuk vele a póréhagymaszószt, a füstölt halas krémet, mártást vagy csirkeragut is készíthetünk belőle, vagy kísérletezhetünk olyan ínyencségekkel, mint a tormás-zöld almás lencsesaláta. Erejét egy alacsonyabb alkoholtartalmú, aromatikus borral, például egy parfümös, egzotikus, virágos aromákban tobzódó Hilltop Neszmély Merlot Roséval szelídíthetjük meg.

Bármilyen menüsort választasz is, a hangsúly az élményen legyen. Fedezzétek fel, érezzétek+ együtt a kerek ízeket, az összecsengő harmóniákat és az ünnep teljességét!