Recept - Fogasfilé citrusos édesköménnyel

/ 2025. 04. 14.

Ennek a citrusos édesköményes fogasfilé fogásnak az elkészítése kicsit időigényes, de a végeredmény isteni finom.

Ahhoz, hogy az élmény teljes legyen, válasszatok mellé egy finom fehérbort, például egy badacsonyi kéknyelű, vagy jelen esetben egy neszmélyi prémium chardonnay tökéletes.

Borajánlat: Kamocsay Prémium Chardonnay 2023

A francia eredetű, pontosabban a Burgundiából, a Dijon és Lyon közötti területről származó szőlőfajta, amelynek első említése a 17. századból származik, neutralitása révén kiválóan közvetíti a terroir tulajdonságait. Sőt, a világszerte nagy népszerűségnek örvendő, a pinot noir és a gouais blanc természetes kereszteződéseként létrejött chardonnay hűen tükrözi a borász borkészítési filozófiáját is. Magyarországon legnagyobb mennyiségben a Neszmélyi és az Etyek-Budai borvidék mellett a Balatonboglári borvidéken termesztik. Nem véletlenül a Kamocsay Prémium borcsalád egyik legsikeresebb tagja, amit jól mutat, hogy Kamocsay Ákos kezei által a belőle készített borok rendre komoly elismerésekben részesülnek hazai és nemzetközi versenyeken. A receptura, mint minden Kamocsay Prémium bor esetében itt is változatlan: a kiváló ár-érték mellett a borász stílusjegyeit viseli magán, illetve a borvidék adottságait. Tartalmas, komplex, mégis könnyed, jól iható bor, amelyből szeretnénk még egy pohárral inni. Koncentrált, játékos chardonnay, amely önmagában, de ételek kisérőjeként is megállja a helyét. Hiába, nem az a művészet, hogy egyszer tudjon a borász jó bort készíteni, hanem, mint Kamocsay Ákos esetében, hogy ezt folyamatosan tudja abszolválni.

A teljes recept megtalálható a WineArtCulture oldalán: https://wineartculture.hu/fogasfile-citrusos-edesk...