Érezd+ a Sauvignon Blanc-t!

/ 2023. 05. 12.

Talán az egyik legkedveltebb, és legismertebb szőlőfajta a világon a Sauvignon Blanc. Könnyed játékossága és illatos aromái magával ragadnak. Kezdő borfogyasztók, is biztos kézzel veszik le a polcról.

A világon minden borvidéken megtalálható, és bár őshazája Franciaország azon belül is Loire-völgye, ma, ha kimondjuk ezt a nevet, Új-Zéland ugrik be a tapasztalt borkedvelőnek.

Magyarországon is egyre több borászat telepítetti ezt a fajtát. Nagyjából 1000 hektáron termesztik szerte az országban. Arányaiban legtöbb belőle az Etyek-budai, a Móri és a Neszmélyi borvidéken található. Kedveli a hűvösebb klímát, a meszes talajon tudja közepes nagyságú leveleit és tömött fürtjeit tökéletesre nevelni.

A Hilltopnál a kezdetek óta több hektáron termesztjük, ezt a kiváló világfajtát. Kamocsay Ákos főborászunk, egyik legkedveltebb fajtája.

Könnyen érthető, mégis komplex bora illatos, gyümölcsös, intenzív, az aromák között gyakran előfordulnak a citrusfélék, zöld alma, körte, bodza, grapefruit és a szőlőfürt.

Minden Sauvignon Blanc más és más, a borász egyedi kézjegyét hordozza, ha megnézzük a Hilltop Neszmély Sauvignon Blanc címkéjét, az aromakört tanulmányozva, láthatjuk a fehérhúsú gyümölcsök, az ásványosság és az egzotikus illatjegyek dominanciáját.

A tavasz első hírnökeivel a spárgával és medvehagymával különösen jól harmonizál, jellegzetes aromái miatt. Friss salátákkal, halakkal és citrusos fogásokkal is tökéletes párost alkot.

Azért, hogy ne csak a könnyedségéről ejtsünk szót, megfelelő borász kezében egy különleges arcát is megmutatja. Ekkor egy sokkal krémesebb, mélyebb karakterébe nyerhetünk bepillantás. A Kamocsay prémium Sauvignon Blanc pont ilyen. Kortyában magában hordozza a neszmélyi dűlők egyedi karakterét, és azt a gondoskodást, amivel minden egyes palackra figyelünk.

Kínálni a megfelelő hőmérsékleten célszerű. Míg a Hilltop termékcsalásunk Sauvignon Blanc-ját egyenesen hűtőből kivéve 8-10 C fokon fogyasszuk, a Kamocsay Prémium Sauvignon Blanc-t inkább 10-12 C fokon érdemes kóstolni.