Ismerd+ a boros rendezvények világát!

/ 2023. 03. 28.

A borfesztivál nem a nagyszínpadról, a langallóról és a vurstliról szól… alapesetben. Természetesen a bor élvezete összetett élmény, ám amikor kizárólag a nemes nedű köré szerveződik az esemény, érdemes arra koncentrálni. Mutatjuk, hogy vágj neki az ízek és illatok tengerének.

Csak tudatosan!

Egy boros rendezvényen vagy a borvidékek fajtái, vagy kifejezetten egy-egy kiemelt borvidék pincészetei között kalandozhatsz. Tehát érdemes feltérképezni az eseményt és ez alapján tervet készíteni. Természetesen nehéz lemondani a kedvenc pincészetekről, pláne, ha olyan tételekkel érkeznek, amiket még nem kóstoltál, de megéri az újdonságokat becélozni, hiszen egy borfesztivál a legjobb alkalom arra, hogy szélesítsd a látókörödet és bővítsd a favoritok listáját. Elindulhatsz ajánlások alapján, különösen, ha találsz egy tapasztalt „idegenvezetőt”, aki otthonosan mozog hazánk bortérképén, de ha szereted a spontán élményeket improvizálhatsz is. A lényeg, hogy valamilyen formában rögzítsd az élményeket, különben elvesznek. Fényképezhetsz, jegyzetelhetsz, vagy hagyatkozhatsz a modern technika vívmányaira, és használhatod például aHilltop online kóstolófüzetét is.

Hogyan kóstolj?

MÉRTÉKKEL! Ez az első számú aranyszabály. Rögtön egy nagy pohárral vagy éppen egy palackkal kikérni az első stand első tételéből nem a legjobb taktika, mert azonnal leszűkíted vele az élmények körét. Kóstolni csak apránként, figyelemmel érdemes. Szagolj, ízlelgess, érezz rá az aromákra! Inkább kérj kis mennyiségeket, akár osztozzatok el rajta, és hagyj időt arra, hogy egy-egy tétel kibontakozhasson! Mert ahogy már sokszor és sokan elmondták: a bor folyamatosan változik, szinte percről-percre új arcát mutatva fogyasztójának. Egy közös kóstolás jó alkalom arra is, hogy tapasztalatot cseréljetek, hiszen a benyomások mindig egyéniek. És ha már benyomások: egy-egy borral úgy kerülhetsz a legközelebbi kapcsolatba, ha megismered a gyökereit. Ha jelen van a borász, mindenképp megéri szóba elegyedni vele, mert soha senki nem beszél olyan szakértelemmel, és olyan szerelemmel alkotásáról, mint maga a készítője. No és persze ez az az alkalom, amikor bátran lehet kérdezni - érdemes élni vele.

Mit mivel, és mi után?

Haladj az egyszerűtől a komplexig, a könnyűtől a testesig, vagyis a fehértől a rosén keresztül a vörösig! Ez alkalommal felejtsd el a fröccsöt, a rövidet, és az evéssel is csak csínján: a fűszeres falatok, érett sajtok elvonják az ízlelőbimbók figyelmét: maradj egy-egy kísérőfalatnál és a víznél, ami nélkül viszont el se indulj! Mivel nagyjából a hetedik bor után lankad a figyelem, egyáltalán nem ördögtől való a köpőcsészék használata, különösen, ha profi módjára a visszakóstolással is számolsz. Mert igen: az általad legjobbnak tartott tételeket érdemes a végén „újravenni”, összevetni. A legbiztosabb, ha a kedvencekből be is szerzel egy-egy palackkal. Már csak azért is, mert a fesztiválokon sokszor jobb áron juthatsz hozzá egy-egy tételhez, ráadásul akár olyan ritka kincsekre is lelhetsz, amelyek bolti forgalomban nem találhatóak meg. Szóval kincsvadászatra fel: okosan, mértékkel, és nyitottan!

Ha kedvet kaptál a kóstoláshoz, vagy most kipróbálnád egy kicsit másképp, mint ahogy eddig csináltad, és tudatosabban ismerkednél a kínálattal, akkor itt az alkalom! Április elsején máris érkezik az év első nagy kóstolója, a Winelovers Grand. Tarts velünk a Corinthia Budapestben, ahol több mint 700 tétel közül válogathatsz! Várunk szeretettel a Hilltop standján!