
Interjú Kamocsay Ákossal: Bor nélkül az életünk szegényebb lenne!
/ 2025. 05. 22.
Rangos elismerésben részesült a közelmúltban Kamocsay Ákos, a hazai borkultúra ikonikus alakja. Ennek apropóján ültünk le ismét beszélgetni, felidézni a múltat, és kicsit a jövőbe is tekinteni.
Mint mondta, ez a díj nem csak neki szól, nem csak az övé, hanem a tulajdonostársaié és mindenkié, aki részt vett az alapításuk óta a munkákban, támogatta és segített a közös célt elérni. A díjhoz, sikerekhez, a Neszmélyi borvidék felvirágoztatásáért tett munkájáért ezúton is gratulálok Komocsay Ákosnak.
Számtalan elismerésben és díjban részesültél az eddigi pályafutásod alatt, csak néhányat említve: 1997-ben az „Év Borásza“ lettél Angliában, 1998-ban a londoni Wine Challenge-n elnyerted a cserszegivel az „Év fehér Bora“ díjat, 1999-ben Magyarországon lettél az „Év Bortermelője“, majd 2005 márciusában a Magyar Köztársaság Elnökétől megkaptad a “Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje“ kitüntetést. A közelmúltban ezekhez viszont egy újabb rangos kitüntetés csatlakozott. Mit kell erről tudni és mit jelent számodra ez az elismerés?
Márciusban a nemzeti ünnep alkalmával a Neszmélyi önkormányzat által rendezett díszünnepségen a legnagyobb örömömre, nagy megtiszteltetésként vehettem át a „Neszmélyért” díjat. El is mondtam a beszédemben, hogy lokálpatriótaként büszke vagyok arra, hogy Neszmélyen borászkodom, és ezt a harminckét éve tartó munkát elismerték ezzel a kitüntetéssel. Ez a díj viszont nem csak nekem szól, nem csak az enyém, hanem a tulajdonostársaié és mindenkié, aki részt vett az alapításunk óta a munkákban, támogatta és segített a közös célt elérni. Hiszen egy kiváló csapat nélkül semmi sem lett volna lehetséges. Ezúton is köszönöm mindenkinek, ez a díj közös. Mint a díszünnepségen is említettem, szintén büszke vagyok arra, hogy nagyrészben a tevékenységünknek köszönhetően újra megismerte az ország és a közönség ezt az egyedülálló adottságokkal rendelkező csodálatos borvidéket. A Neszmélyi borvidékre egyébként 1993-ban érkeztem, ekkor találtuk meg ezt a festői szépségű, gyönyörű panorámával rendelkező helyszínt. Éppen egy helyet kerestünk a saját borászatunknak és egy ismerősünk hívta fel a figyelmünket, hogy Neszmélyen a Meleges-hegyen van egy kiváló adottságokkal rendelkező TSZ-pince. Így 1993 tavaszán eljöttünk megnézni, és nem volt kérdés: rögtön beleszerettünk.
Tanulmányaim során nagyon jó híre volt és sokat is tanultam a Neszmélyi borvidékről, hiszen régi történelmi hagyományokkal rendelkezett. Például Mátyás király udvarában csak neszmélyi borok voltak, a Duna közelsége miatt az innen származó borokat hajóval tudták exportálni Ausztriába. Ehhez képest a tanulmányaim során a neszmélyi borok már egyáltalán nem jelentek meg a kereskedelemben. Ez talán annak is köszönhető, hogy nem alakult ki egy nagy borászat, amelyik vitte volna a borvidék nevét, hanem sok kis pincészet létezett. A nagy pincegazdaságok megvásárolták tőlük a szőlőt, majd például badacsonyi zöldszilváni, szürkebarát, csopaki olaszrizling, debrői hárslevelű néven forgalmazták ezeket. Gyakorlatilag így eltűnt a neszmélyi név és feledésbe merült. Annyira, hogy a Neszmélyi borvidék összevonásra került az Ászár borvidékkel és így alakult végül ki az Ászár-Neszmélyi borvidék. Érkezésünkkel 1994-ben szőlőt telepítettünk és 2004-ig az Európai Unióhoz való csatlakozásunkig igyekeztünk minél többet telepíteni, amiből akárcsak most is reduktív eljárással friss és gyümölcsös borokat készítettünk. Sokan mondták, hogy nem érdemes szőlőt termelni, mivel a felvásárlók nem fizetik meg, mi viszont láttuk és tudtuk, hogy a minőségi szőlőért komoly harc folyik a piacon. Kicsit visszatekintve, mi már 1991 óta, azaz Keresztury Éva, Török Imre, Storcz Judit és jómagam Interconsult néven már együtt dolgoztunk az angol borexporton, amit majd később, Hilltop Neszmély Zrt.-re neveztük át. A vállalkozás egy ideig Móron volt, de 1993-tól kezdve ezzel a szövetkezet pincéjének megvásárlásával a vállalkozás Neszmélyen kezdte meg működését. Micsoda idők voltak: tervek, sikerek, komoly munka, fejlesztések és építkezések. Nagyon jó visszatekinteni ezekre az időkre.
Olvasd el a teljes interjút a WineArtCultureoldalán: https://wineartculture.hu/kamocsay-akos-bor-nelkul...