Érezd meg az Irsai Olivért!

/ 2023. 03. 08.

Íme egy szőlőfajta, aminek „emberneve” van, nagy büszkeségünkre hazai nemesítésű, és az egész világon kedvelik. A belőle készült üde és könnyed bor nélkül szinte nincs is nyár. Családfájának renoméját mi sem jelzi jobban, mint hogy a szintén népszerű cserszegi fűszeres felmenőjének tekinthető.

Névjegy:

  • fehér
  • hazai szőlőfajta
  • Egyéb nevei: Aranyló, Carola, Muscat Oliver, Zolotisztuej Rannij, Irsai Olivér Muskotály, Korai Aranyló
  • Érési időszak: augusztus közepe-vége
  • Szervírozási hőmérséklet: 8-12°C

Az egyik legkorábban szüretelt és egyik legkedveltebb szőlőfajtánkat, becsületes nevén az Irsai Olivért, 1930-ban „anyakönyvezték”. Szülőatyja, Kocsis Pál a barátja fia után nevezte el a pozsonyi fehér és a csabagyöngye „szerelméből” született hibridjét. Érdekes módon ezt az igen aromás fajtát, amiből 30 évvel később Bakonyi Károly a piros traminivel keresztezve megalkotta a cserszegi fűszerest, eleinte főként csemegeszőlőként ismerték.

A közepes nagyságú, kúp alakú aranysárga fürtökön növő, vékony, de szívós héjú kis bogyók különleges muskotályos zamattal ajándékozzák meg fogyasztójukat. Nem is csoda, hogy a ’80-as évek közepétől a borászat is felfedezte magának az Irsai Olivért. Hazánkban ma már közel 2000 hektáron terem, miközben a világot is meghódította. A második világháborút követően Oroszországba „elszármazott” vesszők napjainkra nagy területeket foglalnak el, a fajta népszerűvé vált Szlovákiában, Csehországban és Ausztriában, és még Japánban, Indiában, Kínában, sőt Ausztráliában is gyökeret vert.

A belőle készült zöldes-sárgás színű, visszafogott savszerkezetű, üde, elbűvölően illatos és erősen muskotályos tételek fehér gyümölcsös, szőlős, citrusos jegyekkel varázsolják el a borrajongót. Hogy ne veszítsen ellenállhatatlan parfümös vonzerejéből, érdemes fiatalon, a legutolsó évjáratból választva fogyasztani és hűvös, sötét helyen tárolni, megóvva az aromákat. Nagyszerű választás, mint fröccsalap, de mivel könnyű test és alkohol jellemzi, önmagában is frissítő élményt nyújt - stílusosan tulipán formájú fehérboros pohárból kortyolgatva. Behízelgő ízvilága miatt különösen ajánlott kezdő borkedvelőknek, remek kiegészítője a meleg nyári estéknek és az olyan könnyű fogásoknak, mint a saláta, a sovány sajttal, hússal készült ételek vagy a nem túl édes, akár savanykásabb desszertek.