A GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2018-00580 sz. projektünk elért eredményei

/ 2021. 12. 05.

A kedvezményezett neve: HILLTOP Neszmély Zrt. A projekt címe: Eltérő fajtájú, nagyüzemi művelésű, dió- és szőlőkultúrák ellenállóképességét fokozó, gazdaságos és hatékony növényvédelmi és agrotechnológiai eljárásrendszerek kialakítása A szerződött támogatás összege: 74 020 369 Ft A támogatás mértéke: 45% A projekt befejezési dátuma: 2021.10.26.

Kifejlesztésre kerültek eltérő fajtájú, nagyüzemi művelésű, dió- és szőlőkultúrák ellenállóképességét fokozó, gazdaságos és hatékony növényvédelmi és agrotechnológiai eljárásrendszerek, amelyek nagymértékben javítják a társaság hatékony termelését. A kombinált kezelések alkalmazásával és az időzítések pontosításával a technológia hatékonyságát növelni lehetett.

Összefoglalva: A projekt befejezéséig, 2021.10.30.-ig, a kitűzött célokat elértük, sikerült egy új, javasolható, know-how értékű növényvédelmi technológia kialakítása.

A javasolt know-how értékű technológia leírása

A szőlő esetében már ismert növényvédelmi eljárásokat és a szőlő ellenállóképességét és a bogyóhéj vastagodását elősegítő kondicionáló szereket felhasználva, de azokat új kombinációban alkalmazva új know-how értékű eljárás került kidolgozásra. Az eljárás fő elemei a rendszeres növényvédelmi felmérésekre alapozott üzemi növényvédelem és ezt kiegészítő növénykondicionáló szerek alkalmazása. Nevezetesen a Ca tartalmú Csöpp Mix Kalcium (3 l/ha) a fürtzáródás (BBCH79), a zsendülés (BBCH81) és az érés (BBCH85) fenológiai állapotokban kijuttatva, kombinálva a szilikát tartalmú Proszilikon (3l/ha) készítménnyel a bogyónövekedés (BBCH74) és zsendülés (BBCH81) vagy a fürtzáródás (BBCH79) és érés (BBCH85) időszakában kijuttatva. A kombinációk alkalmazása költséghatékonyság miatt a hagyományos növényvédelmi technológiába illesztve javasolt. A kombinációk alkalmazása csak a folyamatos növényvédelmi monitorozás mellett, célirányosan alkalmazva javasolt a várható fertőzési nyomás mértékétől függően. A technológia a drága botriticid készítmények kiváltására alkalmazható és jelentős a költségmegtakarítás mellett jelentős környezetvédelmi előnnyel is jár.

Dió esetében

A dió esetében a korábbi növényvédelmi technológiák a dió xanthomonaszos és gnomóniás betegségére terjedtek ki, a vizsgálati időszakban Magyarországon megjelenő dióburok-fúrólégy elleni védekezés vette át a fő szerepet. A diósok esetében a termésmennyiségre a kártevőkön és tavaszi fagyokon kívül a túlporzás (a túl magas pollenadó arány) jelenti a problémát. A dió termések piaci értékét a termések méretparaméterei és magbél aránya befolyásolja.

Az általunk alkalmazott biostimulátor-kijuttatási technológia elsődlegesen a termések méretére, minőségére és a magbél arányára fejtett ki pozitív hatást.

Egy alapkezelés, és igényektől függően egy kiegészítő kezelés javasolható.

A kezeléseke megkezdésének ideje május vége – június legeleje (alapkezelés), mert ekkorra a lombfelület kellően fejlett, és a lombon keresztük kijuttatott anyagok felvételére alkalmas. Az ekkor kijuttatott lombon keresztül felvehető biostimulátorok kedvező hatást fejthetnek ki a csonthéjkeményedést megelőzően a sejtosztódásra, majd csonthéjkeményedést követő megnyúlásos növekedésre.

A Wuxal® Ascofol (Kwizda) 3 l/ha dózisban kijuttatva kedvezően növeli a termésméretet és a magbél arányt.
Az Alga K-plusz (Kwizada által gyártott készítmény) 3–5 kg/ha mennyiségben, legfeljebb 0,7–1,0%-os töménységben kell kijuttatni. A termésméretre és a magbél arányra gyakorolt hatása nagyságrendileg a Wuxal® Ascofol hatásával összemérhető.

Kondisol (Huminis által gyártott) lombtrágya, amely a stressz- és évjárathatások mérséklésére ajánlott készítményt az ajánlásoknak megfelelően 6 l/ha dózisban kell kijuttatni. A termésméretre és magbél arányra gyakorolt pozitív hatása elmarad a fenti két készítményétől.

Egy augusztus végi, szeptember eleji azonos dózissal végzett ismételt kezelés az az évi terméstulajdonságokat már nem befolyásolja, de a lombhullás előtti lombszíneződéssel párhuzamosan a levelekből a fás részekbe szállítódnak, raktározásra kerülnek. Ezek a raktározott tápanyagok kedvezően befolyásolják a téli és tavaszi fagytűrést, a termőrügyek differenciálódását, virágzást.

Bár kísérletünkben földi permetezéssel juttattuk ki az alkalmazott biostimulátorokat, tapasztalatain alapján feltételezhető, hogy egy légi kijuttatás egyenletesebb vegyszer-borítottságot és hatásosságot biztosít.

A GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2018-00580 sz. projektünk elért eredményei