Varázslatos Advent a Zeneakadémián

/ 2023. 12. 01.

2023. december 02., 19:30

A Varázslatos Advent koncert immár második alkalommal csalogatja meghitt hangulatával és kivételes zenei élményével az ünnepváró közönséget a Zeneakadémia falai közé. Az előző évi Adventi ZeneVarázslat nagy sikere után izgalommal várjuk az idei eseményt is, Advent első vasárnapjának előestéjén. Abban bízunk, hogy a Varázslatos Advent koncert most is felejthetetlen élménnyel gazdagítja majd a karácsonyra hangolódó közönséget; kicsiket és nagyokat egyaránt. A Zeneakadémia Nagytermében idén újra egyesül a hagyomány és az újdonság, hogy együtt ünnepelhessünk, együtt varázsoljunk melegséget a hideg napokba.

A Varázslatos Advent koncerttel a szervező OCTOPUS EXPERIENCE az év legmeghittebb ünnepi időszakának varázslatos hangulatát szeretné megosztani a közönséggel a tavalyi nagysikerű koncert után immáron második alkalommal. Csengő gyermekhangok, Csajkovszkij Diótörőjének mesés világa, Simic Aleksander gordonkaművész virtuozitása, a Közép-Európai Hangversenyzenekar Kamaraegyüttesének előadása és két különleges festmény teszi Advent első vasárnapjának előestéjét egyszerivé és megismételhetetlenné a Zeneakadémia Nagytermében.

Az idei esztendő azonban még a tavalyinál is különlegesebbnek ígérkezik, ugyanis két fiatal festőművész arra vállalkozott, hogy ott, a színpadon, a közönség szeme láttára, élőben készít műalkotást és ott eleveníti meg Csajkovszkij Diótörőjének mesevilágát.

Visszatérő szólistánk, Simic Aleksander fiatal kora ellenére már most ismert, világjáró művész, korunk magyar reménysége. Karrierje a 2017-es Virtuózok műsor óta töretlenül ível felfelé. A Bécsi Zeneművészeti Egyetem Különleges Tehetségek Tagozatán tanul, Várdai István csellóművész kezei alatt. 2020-ban a New York-i Manhattan Competition megnyerését követően teljes teltházas koncerttel mutatkozott be a Carnegie Hall közönségének. 2021-ben Spanyolországban nyert nemzetközi zenei versenyt, ahonnan a legfiatalabb versenyzőnek járó különdíjat is elhozta. 2022-ben és 2023-ban nagysikerű koncert körutakat tett Európa számos országában és az Egyesült Államokban. Az idei év végén pedig Kínába indul koncertkörútra.

Gazsó Márta és Polus Fanni, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tehetséges fiatal festőművészei, két lenyűgöző téli festményt hoznak létre egyedülálló módon, közvetlenül a színpadon, amíg a közönség A Diótörő mesés dallamait élvezi. A festményekre a koncertet követően az adventi időszak alatt lehet licitálni. A művek bevételét a beteg kisgyermekek álmait valóra váltó Csodalámpa Alapítvány és az autista fiatalokat támogató Autistic Art Alapítvány javára ajánljuk fel.

Jádi Németh Andrea, az OCTOPUS EXPERIENCE alapítójának szavaival: "Idén ismét megnyílik az ünnepi varázslat kapuja a Zeneakadémián, ahol a legértékesebb hagyományok, az együttlét ereje, és saját gyermekkorunk legemlékezetesebb dallamai töltik majd be a termet. Az Advent a remény és az összetartozás ideje. Fiatal szólistánk, Simic Aleksander, a gyermekkórus és a zenekar nemcsak egyedi és megismételhetetlen pillanatok, hanem idén két festmény megszületését is garantálják a színpadon, élőben. Nagyon várjuk ifú festőművészeink bemutatkozását is. A jótékonyság pedig továbbra is fontos része a mi adventi várakozásunknak. Köszönetünket fejezzük ki a Zeneakadémia és a Magyar Képzőművészeti Egyetem támogatásáért, melyek nélkül a Varázslatos Advent koncert nem valósulhatna meg. Jöjjenek, és éljék át velünk ezt a különleges estét, ahol a művészet varázsa összefonódik a karácsony ünnepének fényével."

Az Varázslatos Advent koncerten fellép még a Városmajori Kós Károly Általános Iskola Gyermekkara (Vezényel: Barabás Edina, Beleznai Katalin és Farkasházi Dávid). Közreműködik a Közép-Európai Hangversenyzenekar Kamaraegyüttese (Vezényel: Dinyés Dániel karmester).

A tavalyi Adventi ZeneVarázslatról az Index.hu-n megjelent írás itt olvasható.

Az este hangulatához a Hilltop borai járulnak hozzá

A tavalyi koncert rövid ízelítőjét pedig itt találják:


Varázslatos Advent a Zeneakadémián