Bemutatkozik új borászati vezetőnk

/ 2025. 06. 24.

Fogadjátok szeretettel Gincsai Tamással készített interjúnkat.

Mesélj magadról pár szóban - honnan érkeztél hozzánk?
Nyíregyházán születtem. Budán a MATE Élelmiszertudományi karán végeztem élelmiszer technológus mérnökként bor szakirányon. Az eddigi szakmai pályafutásom nagyobbik részét Tokajban töltöttem. Pár éve élek feleségemmel és kislányommal Esztergomban.

Hogyan kerültél kapcsolatba a borászat világával?
Tokaj közel van Nyíregyházához, sokat jártam arra gimnazistaként és magával ragadott a borkészítés világa és a gyönyörű szőlősorokkal barázdált domboldalak. Akkor döntöttem el, hogy borász szeretnék lenni, és ebben az irányban tanulok tovább.

Mit szeretsz leginkább a borászatban, mint hivatásban?
A kihívásokat és a borkészítés sokszínűségét szeretem a legjobban. Minden évjárat, minden szőlőfajta és minden bor más. A legnagyobb feladat ennyi változóból létrehozni a pincészetre jellemző állandó stílust és magas minőséget.

Milyen sítlusú borok állnak hozzád közel?
Nekem a fő szempontok egy bornál az egyensúly, az elegancia és a minőség. A borkészítési stílust úgy célszerű megválasztani adott szőlőfajtához, hogy ezeket sikerüljön elérni.

Melyik borunkat választanád a hónap borának és miért?
A Kamocsay Prémium Chardonnay 2024 bort választanám a hónap borának. Igazán különleges chardonnay tételek házasításából készült, aminek a Neszmélyi Borvidék ad izgalmas karaktert.

Mi az, amit különösen szeretsz ebben a borban?
Több korábbi évjáratát is kóstoltam már. Komoly érlelési potenciállal rendelkezik, ezért pár év múlva is érdemes egy palackot bontani belőle. Érleltebb korában is nagy élmény lesz megkóstolni, ezt tapasztalatból mondom.

Milyen alkalomra ajánlanád?
Prémium minőségű bor, de nem csak ünnepekre ajánlanám. Hétköznap, vacsora mellé is szívesen bontunk belőle otthon egy palackot.

Van hozzá kedvenc ételpárosításod?
Citromos, fokhagymás sült lazac mellé szerintem tökéletes párosítás.

Van olyan szőlőfajta, amit igazán közel érzel a szívedhez?
Egyik kedvencem a hárslevelű fajta, amiből egyszerre lehet elegáns és nagy bort készíteni.

Ha egy bort kellene ajándékoznod valakinek a pincéből, melyik lenne az?
A választásom a Kamocsay Prémium Sárgamuskotály 2024 lenne. Megnyerő illata és hosszú lecsengése van. Én is nagyon örülnék, ha ilyen bort kapnék ajándékba.