
Bemutatkozik új borászati vezetőnk
/ 2025. 06. 24.
Fogadjátok szeretettel Gincsai Tamással készített interjúnkat.
• Mesélj magadról pár szóban - honnan érkeztél hozzánk?
Nyíregyházán születtem. Budán a MATE Élelmiszertudományi karán végeztem élelmiszer technológus mérnökként bor szakirányon. Az eddigi szakmai pályafutásom nagyobbik részét Tokajban töltöttem. Pár éve élek feleségemmel és kislányommal Esztergomban.
• Hogyan kerültél kapcsolatba a borászat világával?
Tokaj közel van Nyíregyházához, sokat jártam arra gimnazistaként és magával ragadott a borkészítés világa és a gyönyörű szőlősorokkal barázdált domboldalak. Akkor döntöttem el, hogy borász szeretnék lenni, és ebben az irányban tanulok tovább.
• Mit szeretsz leginkább a borászatban, mint hivatásban?
A kihívásokat és a borkészítés sokszínűségét szeretem a legjobban. Minden évjárat, minden szőlőfajta és minden bor más. A legnagyobb feladat ennyi változóból létrehozni a pincészetre jellemző állandó stílust és magas minőséget.
• Milyen sítlusú borok állnak hozzád közel?
Nekem a fő szempontok egy bornál az egyensúly, az elegancia és a minőség. A borkészítési stílust úgy célszerű megválasztani adott szőlőfajtához, hogy ezeket sikerüljön elérni.
• Melyik borunkat választanád a hónap borának és miért?
A Kamocsay Prémium Chardonnay 2024 bort választanám a hónap borának. Igazán különleges chardonnay tételek házasításából készült, aminek a Neszmélyi Borvidék ad izgalmas karaktert.
• Mi az, amit különösen szeretsz ebben a borban?
Több korábbi évjáratát is kóstoltam már. Komoly érlelési potenciállal rendelkezik, ezért pár év múlva is érdemes egy palackot bontani belőle. Érleltebb korában is nagy élmény lesz megkóstolni, ezt tapasztalatból mondom.
• Milyen alkalomra ajánlanád?
Prémium minőségű bor, de nem csak ünnepekre ajánlanám. Hétköznap, vacsora mellé is szívesen bontunk belőle otthon egy palackot.
• Van hozzá kedvenc ételpárosításod?
Citromos, fokhagymás sült lazac mellé szerintem tökéletes párosítás.
• Van olyan szőlőfajta, amit igazán közel érzel a szívedhez?
Egyik kedvencem a hárslevelű fajta, amiből egyszerre lehet elegáns és nagy bort készíteni.
• Ha egy bort kellene ajándékoznod valakinek a pincéből, melyik lenne az?
A választásom a Kamocsay Prémium Sárgamuskotály 2024 lenne. Megnyerő illata és hosszú lecsengése van. Én is nagyon örülnék, ha ilyen bort kapnék ajándékba.