Érezd+ a rosét!

/ 2022. 06. 02.

A nyár kedvenc fröccsbora a könnyed, mégis tartalmas rosé vagy rozé, ami színében a lazactól a pinkig, ízében az epertől a málnáig sok mindent felidézhet, attól függően, hogy hol és miként készült. No de mi is ez a kategória, hol helyezkedik el a borfajták között, és egyáltalán honnan származik? Ízleljük meg!

Rosé és rozé?

Íme, a bor, melynek nevét mindenki másképp írja, és időről időre felmerül a kérdés: kinél van az igazság. Nos: senkinél, azaz mindenkinél. A rosé és a rozé megnevezés is helyes, bár előbbi autentikusabb, lévén a borfajta francia gyökerekkel és hagyományokkal bír. Habár a „rózsaszín bor” már az ókorban is népszerű volt a mediterráneumban, a mai rosé készítési technológiája sokat finomodott azóta. Napjainkban több fogy belőle, mint fehér és vörös társaiból, éppen ezért a bortermelő országok szinte mindegyikében foglalkoznak vele. Hazánkban leginkább kékfrankosból, kadarkából, pinot noirból, merlot-ból vagy cabernet-ből készül, mégpedig a legváltozatosabb szín- és ízvilágban. Nem is véletlen, hogy mindenki megtalálja a szája ízének valót.

Vörös vagy fehér?

A következő nagy talány, hogy miből is készül a rosé valójában. Bár sokan még mindig úgy vélik, hogy egyszerűen a fehér- és a vörösbor „házasításából származik, mi sem állhatna távolabb a valóságtól. Bizonyos szempontból valóban hibridnek tekinthető, de a megfejtés nem ennyire kézenfekvő. Mindig kék szőlő az alapja, melynek héja egy antocianin nevű színanyagot tartalmaz. Annál több oldódik ki belőle, minél tovább hagyjuk az erjedő mustot héjon ázni. Míg ez a vörösbornál napokat, de akár heteket is jelent, egy könnyű rosé esetében mindössze pár óra is. Innen az árnyalatok különbözősége és a „vörösboros” ízvilág. A magával ragadó frissesség pedig korai szüretre és a fehérborokra jellemző technológiára vezethető vissza. A rosé ugyanis reduktív módon, légmentesen elzárt acéltartályokban érik, megőrizve üde gyümölcsösségét, ropogós savait és élénk aromáit.

És ha most összefutott a nyál a szádban, és alig várod, hogy végigkóstolhasd az összeset, akkor ne késlekedj, mert az ország legnagyobb rosétalálkozóján megteheted. Mi is várunk a Rosalia Fesztiválon június 10. és 12. között a Városligetben! Kattanj a részletekre: https://rosalia.hu/hu